Tájékoztató a súlyos mozgáskorlátozottsághoz kapcsolódó gépjárműadó-mentesség módosult feltételeiről

Tisztelt Lakosok!

Kartal Nagyközség Polgármesteri Hivatal Adócsoportja az alábbiakra hívja fel a figyelmet!!

TÁJÉKOZTATÓ

 A súlyos mozgáskorlátozottsághoz kapcsolódó gépjárműadó-mentesség módosult feltételeiről.

A súlyos mozgáskorlátozottak gépjárműadó-mentességével kapcsolatos kormányrendelet 2012. március 31-i változása miatt az egységes jogalkalmazás elősegítése érdekében a következő tájékoztatás adom.

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény alkalmazásában súlyos mozgáskorlátozott az a személy, aki a súlyos mozgáskorlátozottak  közlekedési kedvezményeinek rendszeréről szóló jogszabályban meghatározott állapota miatt súlyos mozgáskorlátozottnak minősül, és ezt a tényt az ott megtatározott szakvélemény igazolja.

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló – 2011. július 2-től hatályba lépett – 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet az egyes kormányrendeleteknek a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedőképességének vizsgálatával összefüggő módosításáról szóló 61/2012. (III. 30.) Korm. rendelet  2012. március 31-i hatályba lépéssel módosította.

A módosított korm. rendelet alapján súlyos mozgáskorlátozott személy az, aki

a.)                a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyelőségük biztosításáról szóló 1998.

évi  XXVI. törvény  (Fot.) 23. §. (1) bekezdés e.) pontja alapján mozgásszervi

fogyatékosnak minősül, vagy f) pontja alapján halmozottan fogyatékosnak mi-

nősül és halmozott fogyatékosságai közül legalább az egyik mozgásszervi fogyatékosság,

b.)               a 18. életévét be nem töltött, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító be-

tegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II.19.) EszCsM rendelet 1. számú mellékletének L) pontjában meghatározott mozgásszervi fogyatékosságban szenvedő személy, vagy aki a P) pontban meghatározott többszörös és összetett betegségben szenved, amennyiben többszörös és összetett betegségei közül az egyik mozgásszervi eredetű fogyatékosság.

c.)        Korm. rendelet 8/A. § szerinti minősítési rendszer szerint a közlekedőképes-

ségében súlyosan akadályozott személy, amennyiben ez az állapota várhatóan 3 éven át fennáll.

A súlyosan mozgáskorlátozottság ténye – gépjárműadó-mentesség megállapításához kapcsolódóan – 2012. március 30-át követően indult szakhatósági eljárás során kiállított

–         elsődlegesen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (szakértői szerv) által a közlekedőképesség minősítéséről  kiadott szakvélemény-másolattal, míg

–         másodlagosan a Fot. szerinti fogyatékossági támogatás (MÁK általi) megállapításáról szóló hatósági határozat, vagy a megállapítás alapjául szolgáló hatályos szakhatósági állásfoglalás, szakvélemény másolattal vagy

–         az Mr. 3. számú mellékletében meghatározott igazolás-másolattal igazolható.

Az előzőekben nevesített okiratok egyikével sem rendelkező ügyfél a közlekedőképesség minősítését elősegítő, rendelkezésére álló orvosi dokumentációval és egyéb iratokkal a lakóhelye szerinti körzetközponti jegyzőnél (aszódi okmányiroda) kérelmezheti súlyos mozgáskorlátozottságának megállapítását. E kérelemmel az okmányiroda megkeresi a szakértői szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében.

Felhívom Tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a 2011. július 1-ig kiadott ún. „7 pontos igazolás” , illetve a BNO kód XIII. főcsoportjába tartozó vezető diagnózisra tekintettel megállapított, legalább 40%-os egészségkárosodással rendelkező személy esetén – kiadott (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) szakvélemény nem jogosít adómentességre, ez a 2012. évet nem érinti.

Kartal, 2012. szeptember 17.

László Tiborné

adóügyi csop. vez.